dinsdag 20 januari 2009

Boeken

Hoe modern is de Nederlandse architectuur? (1990)
Edited by Bernard Leupen, Wouter Deen, Christoph Grafe Designed by Piet Gerards

Hoe modern is de Nederlandse architectuur? Deze vraag stond centraal op het symposium dat de Faculteit der Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft organiseerde als afsluiting van het tweejarig hoogleraarschap van Rem Koolhaas.Het symposium beoogde de identiteit van de huidige Nederlandse architectuur en de legitimiteit van haar theoretische grondslagen aan de orde te stellen. Aan een aantal Nederlandse architecten en critici werd gevraagd de bestaande relatie tussen theorie en praktijk te becommentariëren en te reageren op de volgende problematiek: ’Hoe komt het dat nu in Nederland - voor alle generaties - het Nieuwe Bouwen inspiratiebron of zelfs uitgangspunt blijft vormen? Is dat moed of wanhoop? Bescheidenheid of onvermogen? Hoe geloofwaardig is - uitgerekend in deze eeuw - een voedingsbodem die 75 jaar oud is? Gaat het hier om een geduldig cultiveren van een nog steeds bewonderenswaardige traditie of om een krampachtig terugvallen op een voorbij hoogtepunt?


IJ-plein Amsterdam Een speurtocht naar nieuwe compositorische middelen. Rem Koolhaas / Office for Metropolitan Architecture (1989)

Bernard Leupen, Designed by Kees Ruyter

Het IJ-plein in Amsterdam is het eerste grote uitgevoerde werk van het Office for Metropolitan Architecture (OMA). Het is een van de belangrijkste nieuwe woonwijken van de laatste decennia en inspiratiebron voor vele hedendaagse woningbouwplannen.Een kritische analyse van het stedebouwkundig ontwerp en van de belangrijkste deelplannen verschaft inzicht in de planontwikkeling van het IJ-plein, en impliciet ook in de werkwijze van het bureau OMA. Vele nog niet gepubliceerde schetsen en een interview met Rem Koolhaas, de ‘conditionerend’ architect van het IJ-plein, vullen dit beeld aan.Bijzondere aandacht wordt besteed aan het compositorische en organisatorische principe van het inrichtingsplan, waarbij het groenplan en de beeldende kunstopdrachten een belangrijke plaats innenem.Een volledig plandocumentatie van alle deelplannen en specifieke gebouwen complementeert deze rijk geïllustreerde uitgave. In een interview met Rem Koolhaas dat in het boek is opgenomen, vist Leupen naar het belang van de montagetechniek voor de verdere ontwikkeling van OMA, hoewel Koolhaas zich hier slechts in bedekte termen over uit laat, lijkt het evident aanwezig in veel, zo niet alle, OMA-ontwerpen. from the press

LAS Werkboek, Rein Geurtsen, Bernard Leupen, Sybrand Tjallingi (1982)






Geen opmerkingen:

Een reactie posten